
Ingrediente:
600 g făină albă de calitate
280 ml lapte călduț
1 ou întreg
2 gălbenușuri
120 g zahăr
7 g drojdie uscată / 25 g drojdie proaspătă
4-5 g sare
coaja rasă fin de la o lămâie netratată
3-4 linguri de esență de portocale / coaja de la o portocală netratată
2 linguri de esență de vanilie
80 ml ulei
Pentru sirop:
100 g zahăr
100 ml apă
Pentru decor:
miere de albine
100 g nucă măcinată
Iată că sezonul mucenicilor se apropie cu pași repezi și nu puteam să nu vă dau rețeta mea de mucenici moldovenești cu nucă. Această rețetă am conceput-o după gustul personal și rezultatul a fost unul pe măsura așteptărilor.
Spre deosebire de cei muntenești, mucenicii moldovenești au la bază un aluat de cozonac, foarte aromat și dulce care trebuie să fie puțin mai tare în ceea ce privește consistența și asta pentru că avem de modelat bucăți mai mici de aluat care trebuie să își păstreze forma, ori cu un aluat care nu e suficient de ferm, acestea se vor deforma și chiar se vor lăsa după coacere.
Așadar, așa cum am menționat și în rețetele anterioare cu aluaturi dospite, în funcție de făina folosită, CANTITATEA DE LICHID VA FI UȘOR VARIABILĂ și de accea, vă sfătuiesc să nu puneți tot laptele deodată și să păstrați cel puțin 20 de mililitri pentru mai târziu. O făină de calitate și cu un conținut ridicat de proteine va cere mai mult lapte călduț, pe când o făină mai slabă calitativ nu va avea nevoie de o cantitate la fel de mare. Recomand în acest caz făina pentru cozonac și CEA CU UN CONȚINUT DE MINIM 12% PROTEINE. Eu am folosit și de data aceasta aceeași făină de care sunt foarte mulțumită, cea canadiană cu 14,9% proteine și care absoarbe foarte mult lichid. Totodată, cantitatea de lapte călduț va fi influențată și de mărimea ouălor, pe care le putem încadra tot în rândul ingredientelor lichide sau umede.
Extrem de important este ca TOATE INGREDIENTELE SĂ FIE LA TEMPERATURA CAMEREI. Cu un aluat rece ne va fi extrem de greu să ajungem la rezultatul dorit, plus că fiind rece, aluatul va crește foarte greu sau aproape deloc. Pe cealaltă parte, ne asigurăm că avem o temperatură bună și în bucătarie, unde va sta bolul cu aluat la dospit, având grijă ca geamul să nu fie deschis în tot acest timp.
În ceea ce privește aluatul în sine, aș mai avea de adăugat faptul că este foarte important să îl aromatizăm din belșug și pentru asta ne folosim de coaja citricelor (netratate) sau multă esență pentru a obține cei mai buni mucenici. Ne dorim astfel să coacem niște mucenici foarte buni, aromați și dulci, nu niște pâinici îndesate, tari și fără gust. De asemenea, și cantitatea de zahăr este foarte importantă în acest sens.
Fiindcă am menționat mai sus de textura mucenicilor, e de mare folos să precizez cât de importante sunt DOSPIRILE, TOATE. Așa cum am menționat și în rețeta video, se poate trece peste prima dospire, cea de 20 de minute, însă numai dacă aluatul se va frământa pentru încă 10 minute. În felul acesta, aluatul va căpăta suplețe și va deveni ferm și elastic ca atunci când îi aplicăm una-două împăturiri după un timp scurt de odihnă. Mai departe, urmează dospirea cea mare care de obicei durează cel mai mult, apoi încă una scurtă care va face diferența, credeți-mă pe cuvânt. Tind să vă spun că am făcut astfel de aluaturi la care am omis această dospire și coptura în sine a ieșit mai tare, iar a doua zi se și uscase deja. Iar la sfârșit, dospirea din tavă, care dacă nu e suficient de îndelungată nu va da acea textură aerată și extrem de moale mucenicilor. În această o oră și jumătate, mucenicii își vor completa sau finaliza dospirea și astfel în cuptor nu vor mai crește exagerat de mult și se vor rumeni de îndată, semn că am făcut o treabă excelentă.
Cuptorul trebuie neapărat să fie pornit în prealabil, iar coacerea se va face la 190-200 de grade Celsius pentru circa 15 minute sau mai puțin, în funcție de cuptorul fiecăruia și asta dacă nu îi ungeți cu ou, ca și mine. Dacă alegeți însă varianta de a-i unge cu ou, reduceți focul la 180 de grade Celsius ca să nu se ardă deasupra.
Când sunt gata, asteptăm să se răcească în jur de 15 minute, apoi se pot însiropa mai mult sau mai puțin, după cum vă place. Eu nu am mai aromatizat siropul pentru că mucenicii în sine sunt extrem de aromați și astfel nu am mai simțit nevoia de alte arome și în sirop. Se presară apoi nucă măcinată, din belșug, și se savurează cu mare poftă! Pentru mine, au fost cei mai buni mucenici pe care i-am mâncat vreodată și nu glumesc, foarte pufoși, dulci, extrem de aromați și cu un gust desăvârșit!
Vă las acum și rețeta video și sper că o veți încerca cât mai curând! Spor la bucătărit!