Brownie, cea mai bună rețetă, cu o crustă crocantă și miezul foarte cremos

to travel is to live

Ingrediente:

200 g unt gras cu minim 80% grăsime

200 g ciocolată neagră cu minim 54% cacao

150 g zahăr brun/alb

170 g făină albă

3 ouă

1 praf bun de sare

80 g nuci prăjite și mărunțite (opțional)

Cunoscută pe la noi sub denumirea de negresă, această prăjitură este pentru unii foarte apreciată, iar pentru alții stârnește un refuz categoric. Bogată în unt, cu sau fără nuci sau în varianta de post pregătită cu apă, ulei și puțin gem, trebuie să recunoaștem că acele cuburi pufoase, ușor umede, cu aromă intensă de rom sau portocale, sunt absolut delicioase. Iată dar cum este tradiționala noastră negresă, care nu seamănă deloc cu prăjitura brownie. Aceasta din urmă are cu totul altă consistență, textură și chiar și un gust foarte diferit, cu care nu suntem tocmai obișnuiți.

Spre deosebire de bine cunoscuta noastră negresă, prăjitura brownie se evidențiază prin textura extrem de cremoasă, crusta ușor crocantă și aroma intensă de ciocolată și unt. Sub nicio formă NU se adaugă esență de rom sau de citrice pentru că s-ar pierde astfel acel gust pregnant de ciocolată. Eu nu am adăugat nici vanilie, pentru că nu am simțit nevoia. Prăjitura brownie, prin simplitatea ei, e perfectă așa cum este, fără vreo altă aromă în plus.

În ceea ce privește modul de preparare, care de altfel e foarte simplu, nu voi mai adăuga nimic aici, pentru că am explicat totul foarte bine în rețeta video, în schimb, voi insista asupra unui punct esențial, și anume COACEREA prăjiturii brownie. Ca în cazul multor prăjituri, coacerea joacă un rol decisiv, întrucât de aceasta depinde acea consistență specifică, foarte umedă și cremoasă pe care nu vrem să o ratăm cu niciun chip.

Întâi de toate, ne asigurăm că vom turna compoziția într-o tavă potrivită și aici țin să menționez că în funcție de tava în care coaceți prăjitura, timpii de coacere vor fi puțin diferiți. Eu am ales să o pun intr-o tavă puțin mai mare pentru a obține o prăjitură cât mai joasă. De altfel, prăjitura brownie nu trebuie să impresioneze nicidecum prin înălțime, ci prin crusta crocantă, ușor sfărâmicioasă și miezul foarte cremos. Totodată, un brownie înalt se va coace mai greu și aici nu mă refer doar la faptul că va petrece mai mult timp în cuptor, ci îndeosebi la faptul că e mai mult probabil să ratăm timpii potriviți de coacere și să obținem un brownie uscat. Așadar, pentru cantitățile date, recomand o tavă cât mai asemănătoare în dimensiuni cu cea folosită de mine, respectiv, de 24 centimetri lungime și 17 lățime. Dacă, totuși, veți folosi una mai mică va trebui să prelungiți timpul de coacere cu câteva minute, mare atenție să nu stea prea mult la copt; iar dacă tava e puțin mai mare, reduceți timpii cu măcar 5 minute. Cum fiecare cuptor e diferit, recomand din minutul 22 să introduceți o scobitoare în centrul prăjiturii și dacă iese curată, negreșit este gata. La mine coacerea a durat fix 28 de minute, în cuptor preîncălzit, la 170 de grade Celsius.

Prăjitura brownie se poate tăia fierbinte, fără probleme, iar culoarea marginilor indică dacă am copt-o corespunzător sau nu. Așadar, marginile trebuie să fie de culoare maroniu închis, în mod contrar, e clar că am uscat prăjitura printr-o coacere prea îndelungată. De asemenea, când o tăiem, prăjitura se va lipi de cuțit, ceea ce e absolut normal la o prăjitură cu miezul umed și cremos.

Am obținut, așadar, o prăjitură brownie deosebit de bună, cu o crustă crocantă, ușor sărâmicioasă, iar interiorul extrem de cremos și fraged, cu bucățele de nuci prăjite și cu o aromă grozavă de ciocolată și unt. Eu, una, nu aș putea refuza niciodată o asemenea delicatesă și ce îmi place foarte mult este că rămâne la fel de umedă și cremoasă zile în șir! Urmăriți rețeta video și încercați-o și voi cât mai curând! Spor în toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *