Pâine albă pentru sandvișuri

to travel is to live

Ingrediente:

450 g făină albă de calitate

260-290 ml apă călduță

7 g drojdie uscată / 25 g drojdie proaspătă

5 g de zahăr (o linguriță)

5-6 g sare (o linguriță)

10 ml ulei de măsline / floarea-soarelui

unt pentru uns blatul de lucru și pâinea deja coaptă

Încă din cele mai vechi timpuri, pâinea a reprezentat un aliment de bază în orice familie și totodată a fost și încă mai este definiția hranei cea de toate zilele, atât de necesară supraviețuirii.

Nu demult am văzut pe Youtube o tehnică foarte interesantă pentru a coace o pâine și anume, modelarea pâinii din câteva bucăți rulate individual și am zis că trebuie să încerc și eu. Mi-am creat propria rețetă în ceea ce privește cantitățile și ingredientele și am obținut cea mai bună pâine pentru sandvișuri. Atât de moale, pufoasă, cu o textură de vis și cu miezul care se rupe în fâșii, pale-pale, exact ca la cozonac.

Pentru a obține un astfel de rezultat, este foarte important să folosim o făină foarte bună și să respectăm timpii de dospire. Astfel că făina trebuie să fie cât mai calitativă, cu un continut de proteine ridicat, de minim 12% și, în acest caz, recomand făina pentru cozonac, însă la fel de bună este și cea de tip 650. Aceasta din urmă, deși nu are un astfel de procentaj de proteine, este foarte potrivită pentru pâine întrucât este folosită în brutării și în pregătirea multor produse de panificație. Așadar, mare grijă în alegerea făinii, căci folosind o făină nepotrivită, veți compromite rezultatul final, iar pâinea nu va mai avea aceeași textură, chiar dacă veți respecta cu strictețe întreaga rețetă.

De asemenea, cantitatea de apă călduță adăugată va fi ușor variabilă în funcție de făina folosită (între 260 și 290 ml maxim) astfel încât aluatul final obținut să nu fie foarte moale sau curgător, dar nici prea tare, ci să poată fi întins cu ușurință când formăm pâinea. Atunci când pregătim un aluat pentru o pâine de casă, consistența acestuia e foarte importantă și un aluat prea moale și foarte suplu, din păcate, nu va garanta un rezultat bun, excepție face aici pâinea fără frământare. În ceea ce privește tava, vă recomand să folosiți o tavă cât mai încăpătoare, pentru că aluatul va crește foarte mult și are nevoie de spațiu. Tava mea nu a fost foarte mare în lungime, în schimb a fost extrem de înaltă. Dacă nu aveți o tavă asemănătoare, vă sfătuiesc să folosiți una cât mai lungă și să formați 5-6 rulouri și veți obține astfel o pâine nu foarte înaltă, dar la fel de aspectuoasă. Iar dacă veți forma o astfel de pâine, care nu este foarte înaltă, reduceți timpii de coacere cu măcar 5-7 minute.

Cât despre timpii de dospire, nu mi-ar ajunge timpul să vă spun cât de importanți sunt aceștia. Și aici, mă refer, îndeosebi, la dospirea din tavă care este definitorie, însă nici cele de dinainte nu sunt deloc de neglijat. Totodată, numărul dospirilor, alături de plierile și împăturirile aferente, este un alt detaliu care face diferența. Un aluat bine lucrat, va căpăta fermitate și va crește frumos în înălțime, și în stil ciupercă, lăsându-se pe margini.

Coacerea pâinii se va face la treaptă maximă și asta pentru că avem de-a face cu un aluat simplu, fără lapte, ouă sau cantități mari de zahăr care ar arde pâinea la astfel de temperaturi. Eu nu ung niciodată pâinea cu ou, sincer nu îmi place deloc gustul și nici nu îi văd rostul oului în aluatul de pâine. Fiindcă fiecare cuptor coace diferit și bineînțeles, în funcție de dimensiunea tăvii în care coaceți pâinea, recomand să scoateți pâinea din minutul 19 și să o verificați astfel: dacă sună a gol când o bateți cu degetele și nu atârnă greu, semn că miezul s-a copt în totalitate, înseamnă că e gata. Totodată, dacă pâinea stă prea mult la copt, coaja va deveni foarte tare, iar miezul se va usca. De asemenea, dacă se rumenește destul de mult, o puteți scoate și verifica dacă e coaptă. După ce e gata, neapărat o ungem cu apă din belșug pentru a înmuia crusta care e crocantă după coacere și o lasăm la răcit pe un grătar, pe o parte și pe alta și niciodată în poziție verticală.

În concluzie, folosind o tehnică specială (pâinea compusă din 3 sau mai multe bucăți modelate individual) și respectând numărul și timpii de dospire, vom obține cea mai bună pâine albă, atât de moale, cu miezul pufos și care rămâne proaspătă zile în șir, pâinea perfectă pentru sandvișuri și nu numai.

Iar acum, vă invit să urmăriți rețeta video, unde alături de explicațiile menționate mai sus, consider că am acoperit tot ce era necesar pentru a vă oferi o rețetă completă, suficient de amănunțită care să asigure și un rezultat pe măsură. Spor la bucătărit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *