
Ingrediente:
420 g făină albă
240 g brânză de burduf
200 g unt rece, gras (cu minim 80% grăsime)
1 ou + 1 gălbenuș (pentru uns sărățelele)
sare (5 g sau după gust)
semințe de mac, chimen, susan pentru decor
Prima dată când am făcut sărățele de casă, am testat o rețetă cu cașcaval la care e nevoie de mai multe ingrediente. Aceste sărățele au fost foarte apreciate de toți, însă cum nu am avut mereu în casă brânzeturile necesare, mi-am creat propria rețetă. Așa cum obișnuiesc mereu, am pus totul într-un bol, fără cântar, iar consistența aluatului am potrivit-o din experiența căpătată în urma altor aluaturi fragede pe care le-am tot încercat de-a lungul timpului. Rezultatul a fost peste așteptări și de atunci au devenit sărățelele mele preferate.
Brânza de burduf este, în mod cert, piesa de rezistență a acestor sărățele delicioase. Datorită masei mare de grăsime pe care o conține, alături de gustul ușor iute și sărat, obținem cele mai fragede și gustoase sărățele, ușor crocante la exterior, iar la interior moi, absolut perfecte. Brânza de burduf, din păcate, nu se poate înlocui cu niciun alt tip de brânză, în mod contrar, rezultatul va fi cu totul altul.
Înainte de toate, se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius și de-abia apoi ne punem pe treabă. Untul rece, neapărat cu 80% grăsime (nu folosiți unt cu 60% grăsime, atenție!) și tăiat în cuburi mici se frământă bine împreună cu sarea și brânza de burduf, și ea tăiată cubulețe, până se obține o masă omogenă, ca o pastă foarte consistentă. Se pune oul și din nou frământăm pănă la încorporare, apoi la final, se adaugă făina. Se frământă bine până la integrarea completă a făinii, fără a se insista cu frământatul, altminteri sărățelele nu vor mai ieși la fel de fragede. Și asta a fost tot, iată cât de ușor și cât de repede am pregătit aluatul! Aluatul obținut va fi, așadar, destul de tare și aici aș vrea să insist pe acest aspect: este foarte importantă consistența lui, cu un aluat moale și lipicios, sărățelele se vor lăsa după coacere și totdată vor ieși uleioase.
Aluatul se împarte în două bucăți, după care întindem fiecare bucată într-un dreptunghi de 3,5 mm grosime și tăiem bastonașe nu foarte lungi, cu ajutorul unei rotițe sau cu un cuțit. Le punem într-o tavă antiaderentă sau tapetată cu hârtie de copt și le ungem cu un gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte sau apă, apoi presărăm semințe de mac, chimen sau susan și le dăm la cuptor pănă se rumenesc. Sărățelele vor crește mult în cuptor, ale mele seamănă cu crochetele cu susan pe care le cumpărăm în copilărie, înalte și apetisante. Sărățelele sunt bune să fie mai rumene, așa că le lăsăm suficient la cuptor cât să prindă culoare, la mine coacerea a durat exact 18 minute.
Dragii mei, pentru mine aceasta este cea mai reușită rețetă de sărățele cu brânză! Sunt extrem de gustoase, sunt lejere, poți mânca câte vrei fără grijă și, spre deosebire de cele cu cașcaval, rămân la fel de bune și proaspete chiar și în a cincea zi, dar trebuie să fie acoperite cu folie sau așezate într-o cutie închisă ermetic. Nu vă mai zic decât atât, încercați-le și voi cât mai curând și, înainte, vizionați și rețeta video! Spor în toate!