Pâine albă rotundă, extrem de pufoasă

to travel is to live

Ingrediente:

650 g făină albă de calitate

395 ml apă călduță

10 g drojdie uscată

7 g sare

10 ml ulei

Rețeta de pâine albă rotundă am conceput-o târziu, după cea integrală și tot pregătind pâine de casă, de mai multe feluri, am constatat că e mult mai ușor să faci un cozonac bun, decât o pâine de casă cu adevărat reușită. În perioada pandemiei, deci, de prin 2020, trebuie să recunosc că am avut de furcă destul de mult cu pâinea de casă. Aproximativ 2 ani mi-a luat să îmi dau seama ce fel trebuie să arate un aluat potrivit pentru o pâine bună, cum trebuie să mă comport cu aluatul ca în final să obțin acel miez compact, dar și pufos, care să nu fie îndesat sau prea umed și, cel mai important, să nu se sfărâme în timpul felierii.

Revenind la afirmația de mai sus, explicația e destul de simplă: cozonacul conține ouă, lapte, zahăr și multă grăsime care împreună dau farmec aluatului, gust și asigură o reușită sigură produsului final, desigur pe baza unei rețete potrivite. În ceea ce privește aluatul de pâine, unde în rândul ingredientelor umede folosim exlusiv apă, este foarte greu să obținem o coptură bună, cu miezul pufos, elastic, coaja moale și care nu se întărește deloc a doua zi. Nu știu cum sunteți voi, dar pentru mine este foarte frustant să fac ceva bun de casă, iar a doua zi să fie cărămidă sau să se usuce.

Așadar, cantitatea de apă călduță joacă un rol primordial în acest sens. Consistența aluatului va fi cea care va pune amprenta inițială (urmată de dospirile repetate, care constituie amprenta finală) și care va oferi pâinii textura potrivită. Pentru cele 650 de grame de făină (eu am folosit de data aceasta făina Dobrogea, cea cu 12% proteine) am folosit fix 395 ml apă caldă și am obținut consitența perfectă: un aluat potrivit de moale și foarte ușor lipicios. În funcție de făina pe care o puneți, cantitatea de lichid poate fi puțin diferită, însă nu recomand să lăsați aluatul mai moale față de cel prezentat în rețeta video. Și să vă spun și de ce: fiind vorba de un aluat de pâine modelat într-o formă rotundă și nu așezat într-o tavă, unde va lua forma ei, aluatul sau pâinea în sine are nevoie de fermitate sau ținută prin care își va putea păstra forma inițială și va crește în înălțime. În mod contrar, pâinea se va aplatiza, mărindu-și doar diametrul și în final, va arăta ca o turtă la cuptor și își va pierde textura.

De asemenea, este foarte important să alegem o făină foarte bună, cea de tip 000 sau 650, pentru pâine sau pizza, de preferat cu un conținut cât mai mare de proteine, minim 12%. Aici nu mai insist, pentru că am tot scris despre importanța făinii în aluaturile dospite la rețetele anterioare de pâine. Vezi rețeta de pâine albă pentru sandvișuri aici sau rețeta de pâine integrală aici.

DOSPIRILE sunt și ele cruciale în obținerea unei pâini reușite. Ca de fiecare dată, nu recomand să omiteți niciuna dintre ele pentru că fiecare în parte își are aportul în obținerea acelui miez atât de moale și compact al pâinii și conferă aluatului fermitate. Un aluat bun, lucrat suficient va crește frumos în înălțime, păstrându-și forma. Totodată, nu scurtați timpii de dospire și aici mă refer, îndeosebi, la dospirea din tavă cu ajutorul căreia pâinea va fi aerată, pufoasă și va rămâne la fel de proaspătă și a doua zi.

TEMPERATURA CUPTORULUI. Ca orice pâine obișnuită realizată exclusiv cu apă, se dă la cuptor preîncălzit, neapărat, la treaptă maximă pentru 22 de minute. Și aici, pentru că fiecare cuptor e diferit, recomand din minutul 20 să scoateți pâinea și dacă o luați în mână (cu o mănușă specială) și este ușoară, nu atârnă greu, înseamnă că e coaptă. Sau pur și simplu, o bateți ușor cu degetele și dacă sună a gol, nu mai are nevoie de coacere și o lasăm pe un grătar la răcit. Atenție, nu coaceți pâinea mai mult decât e necesar, pentru că miezul se va usca, iar coaja va deveni tare și neprietenoasă!

Ungem pâinile cu apă rece imediat după coacere și înainte de feliere, le lăsăm să se răcească complet. Am obținut 2 pâinici superbe, de mărime medie și aproximativ 500 de grame fiecare, înalte, extrem de pufoase, cu miezul atât de moale și bun, iar coaja deloc tare. La gust sunt nemaipomenite, nu conțin zahăr, iar a doua zi sunt la fel de proaspete și bune! Încercați și voi rețeta mea cât mai curând și, neapărat, respectați toate recomandările, atât cele scrise, cât și cele din rețeta video de mai jos. Spor în toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *